top of page
  • Foto van schrijverP. Heijnens

Steeds meer zonuren in Nederland!

Met het ongekend aantal zonuren deze lente is het oude record uit 2011 verbroken. Met meer dan 713 zonuren is de meteorologische lente van 2020 (maart, april, mei) de zonnigste lente ooit gemeten. Deze grote hoeveelheid zonuren heeft logischerwijs een positieve invloed op het rendement van zonnepanelen. Waar een normale zomer al voldoende voordeel oplevert voor de duurzame investering van zonnepanelen, zorgen meer zonuren uiteraard voor nog meer opbrengst. Daarbij lijkt het er op dat het gemiddeld aantal zonuren in Nederland alleen maar gaat toenemen in de toekomst.


Droge lucht


Een bepaald luchtdrukpatroon heeft gedurende de lente gezorgd voor een aanvoer van droge lucht vanuit het continent. Dit meteorologische verschijnsel is de hoofdoorzaak van de grote hoeveelheid zon die we de afgelopen maanden in Nederland gezien hebben. Vergeleken met het ‘normale’ aantal zonuren tijdens een Nederlandse lente (520 uur), kan de lente van 2020 als extreem zonnig beschouwd worden.

Recordzonnige lente 2020
© weerplaza.nl

Sterke stijging zonuren


Sinds het begin van de metingen in 1901 is het maar twee keer voorgekomen dat het aantal zonuren in Nederland de 2.000 overschreed, namelijk in 2003 en 2018. Gezien de exponentiële stijging van de hoeveelheid zon, is het geen toeval dat deze uitschieters in de laatste decennia plaatsvonden. Wanneer je namelijk het gemiddeld aantal zonuren per jaar van nu vergelijkt met 30 jaar geleden, kun je zien dat dit met ruim 200 zonuren (1.695 tegenover 1.480) is gestegen.Verbeterde luchtkwaliteit


Deze gemiddelde stijging is, naast het opwarmende klimaat, ook deels toe te schrijven aan de verbeterde luchtkwaliteit in Nederland. In de afgelopen decennia is de lucht namelijk een stuk schoner geworden. Mede door een vermindering van de vervuilende uitstoot van chemische fabrieken en dieselauto’s is de concentratie stikstofdioxide, fijnstofdeeltjes en zwaveldioxide sinds 1990 sterk afgenomen. Door de afname van deze zonreflecterende deeltjes wordt zonlicht minder verstrooid en vindt het beter zijn weg door de atmosfeer. Dit heeft als gevolg dat de hoeveelheid zonnestraling en de kracht hiervan sterk toeneemt in Nederland.


Zonnepanelen


De stijging van het aantal zonuren zorgt vanzelfsprekend voor een hoger rendement van zonnepanelen. Met de verwachting dat de hoeveelheid zon zal blijven stijgen, wordt de aanschaf van zonnepanelen almaar interessanter. De verwachte stijging van het rendement maakt zonnepanelen zowel een duurzame als financieel aantrekkelijke investering. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning of bedrijfspand? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina!

Bronnen: zonne-energiegids.nl, weerplaza.nl, hetweermagazine.nl.

200 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Anker 1
bottom of page