top of page
  • P. Heijnens

Forse stijging gasprijzen, stap over op Duurzaam Wonen / Ondernemen

De gasprijzen gaan door het dak en het lijkt erop dat het einde nog lang niet in zicht is. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van deze forse stijging in gasprijzen? Dit heeft voornamelijk te maken met de toenemende vraag naar gas tijdens de koudere winters en het schaarse aanbod hiervan. Om de hoge energierekeningen tegen te gaan kan het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand de oplossing zijn! Dit in combinatie met een goed geïsoleerde woning/pand zorgt voor lagere energielasten. Daarnaast is het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand natuurlijk goed voor het milieu. Maar wat heeft u nu eigenlijk nodig om uw woning/pand te verduurzamen? En wat levert het u uiteindelijk op?


Warmtepomp Een warmtepomp haalt warmte uit bronnen rondom het gebouw, denk hierbij aan de lucht, bodem of grondwater. In deze bronnen zit namelijk warmte, zelfs wanneer het buiten heel erg koud is. De warmtepomp bestaat uit twee delen, namelijk: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit zorgt ervoor dat de warmte wordt opgevangen. De binnenunit zorgt ervoor dat de warmte zich door het gebouw kan verspreiden. Om het systeem helemaal te verduurzamen kunnen er zonnepanelen op het dak geplaatst worden die de benodigde elektriciteit opwekken. Zo’n systeem – waarin je alleen gebruik maakt van natuurlijke warmtebronnen om je gebouw te verwarmen – kun je snel terugverdienen. Er zijn twee types warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is vaak de oplossing bij woningen/panden die minder goed zijn geïsoleerd of niet beter geïsoleerd kunnen worden. Bij deze woningen/panden wordt naast de cv-ketel een warmtepomp geplaatst. De warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis/pand en de cv-ketel springt bij wanneer het erg koud is. Bij een volledig elektrische warmtepomp zal het huis/pand volledig verwarmd worden door de inzet van een warmtepomp. Deze warmtepompen zijn zeer geschikt voor goed geïsoleerde woningen/panden.

Zonnepanelen Het gebruik van een warmtepomp werkt volledig op elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat het totale stroomverbruik binnen een woning/pand zal toenemen. Voor een optimaal rendement is het dan ook aan te raden om in combinatie met een warmtepomp zonnepanelen te installeren. Met zonnepanelen kan je het stijgende stroomverbruik zelf opvangen. Wek je meer stroom op dan dat je op het moment gebruikt? Dan lever je als het ware de stroom terug. De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen. Rendement

Nu de gasprijzen zo sterk stijgen en het er niet naar uitziet dat dit op korte termijn zal veranderen is het nog interessanter om de stap te maken richting het verduurzamen van uw woning/pand. Zonnepanelen blijven zeer rendabel; ondanks de geplande afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023 of 2024 blijft het rendement hoog en kunt u uw investering binnen 6 jaar terugverdienen. Hybride warmtepompen worden steeds goedkoper en in combinatie met een stijgende gasprijs ligt de terugverdientijd van dergelijke systemen vaak ook binnen de 10 jaar.

Kortom; met het verduurzamen van uw woning/pand bespaart u fors op uw energierekening. Natuurlijk is het fijn om een goede inschatting te hebben wat u kunt besparen en wat de terugverdientijd in uw situatie zal zijn. Om hierachter te komen kunt u vrijblijvend een afspraak inplannen met een van onze adviseurs. Wij komen bij u langs en zullen het bovenstaande verhaal nogmaals verhelderen en een indicatie geven wat verduurzamen u daadwerkelijk gaat opleveren. Het inplannen van een afspraak kunt u doen door contact op te nemen via het contactformulier op onze contactpagina.

547 weergaven
Anker 1
bottom of page